“Per Aspera Ad Astra”, Decon Mihajlo Ljahovic

by

“PER ASPERA AD ASTRA”. Opening of solo art exhibition of graphics by Deacon Mihajlo Ljahovic https://www.facebook.com/ukrainiancanadianartgallery/videos/583340653937411

Art review by Oleh Lesiuk, President of the Ukrainian Association of Visual Artists of Canada / USOM, UCAF Vice President. Musical performance by bandura player, Victor Mishalow.

For purchase of artwork, please contact: 416-766-6802 or info@kumfgallery.com 

Виставкою графіки “Крізь терни до зірок” диякон Михайло Ляхович запрошує в свій духовний, філософський світ. Тут представлені твори, виконані в основному за останніх кілька років, які значною мірою припали на період пандемії. Обмеження і тяжкі наслідки цього періоду оголили проблеми сімей, школи, церкви людських відносин.

Автор роздумує над темами, які його хвилюють, як громадянина, як духовної особи і педагога. Основна тематика творів, як зазначає сам мистець – це терпіння, яке веде до перемоги. Це відчувається у власному житті кожного з нас, а особливо воно актуальне для нашого народу, коли сили зла хочуть нас знищити.

Михайло Ляхович любить зображувати дерева, людей, натюрморти. Вони завжди самітні. Мистець фокусує свою увагу на передачі їх настрою і характеру та запрошує глядача до розповіді про долю кожного зображуваного. Люди часто обернені, з похилими головами. Це радше стан душі, ніж конкретна ілюстація портрету. Дерева в творах майстра також немають листя і автор захоплено передає графіку гілок. Так і в натюрмотах пан Ляхович обмежується до скупого зображення усамітненого предмета.

Проте, незважаючи на аскетичність і певний смуток в вищезгаданих творах, в них присутня віра в майбутнє, надія на краще і любов до оточуючих. Шлянки не порожні, а дбайливо наповнені водою, то ж є пожива для квітів. Прийде пора і дерева одягнуть на себе ошатні крони зеленого листя. А люди обернуться і усміхнуться.

Так і засмучений зрадою Юдових дітей, покинутий Ісус навернеться з любов’ю до кожного, хто відкриє двері до свого серця. Через терпіння і страждання ми осягнемо зірок- такий лейтмотив цієї виставки.

До кожної обраної теми Михайло Ляхович дбайливо підбирає техніку виконання так, щоб вона підсилила і розкрила її якнайкраще. Палітра тут різнобарвна: монотипія, аквареля, ґрафіт, шкрябана грав’юра. Взагалі мистець багато експериментує і розробив навіть свою авторську техніку.
Його захоплює несподіванка кінцевого результату. Часто, в пошуках ідеї, чарує на полотні, папері, чи дошці з барвами і фактурами, уважно розглядає їх під різними кутами і підсилює лінійними акцентами та формами.

Особливе місце в творчості Михайла Ляховича займає фотографія. Цьому ремеслу він навчився від свого діда, що колись в Босніїї розробив свою технологію отримання світлин і цим дивував своїх краян.
Тут переважають зображення інтер’єрів церков, архітектурні краєвиди Европи а також натюрморти і окремі декоративні, чи побутові предмети.
З особливою любов’ю і шаною п. Ляхович передає красу українського поселення в Боснії.

Автор чудово підбирає композицію для кожної світлини і майстерно володіє світлом і тінню, які разом гармонійно сплітаються з кольором. Цікаве поєднання ліній, плям, фактур і контрасту.

Є на виставці місце і для шаржу. В них автор швидкими штрихами олівця передає, з притаманним йому гумором, тонкощі жіночого портрету. Поруч є малюнки троїстих музик в неймовірному русі і запалі. Глядач може зразу відчути мелодії карпатських гір.

Загалом на виставці представлено майже сто творів. Вперше ми маємо можливість ознайомитися з цією сторінкою творчості Михайла Ляховича. Дотепер ми бачили бачили в основному малярство, в якому мистець досягнув чималих звершень і успіхів. Це говорить про велику працездатність диякона Михайла, яку він тепер ще й поєднює із служінням в церкві Св. Йосифа в м. Оуквіл, Онтаріо.

Від імені Української Спілки Образотворчих Мистців Канади і від Канадсько-Української Мистецької Фундації бажаємо диякону Михайлові Ляховичу успіхів в його служінні Богу і мистецтву!

Олег Лесюк, Голова УСОМ
Українська Спілка Образотворчих Мистців Канади