by

Стахів Остап Миколайович︎, нродився 1 травня 1956 року у с. Мельна Рогатинського району Івано-Франківської області в Україні.
У 1981 році закінчив Львівську державну консерваторію імені Миколи Лисенка (клас Василя Герасименка), спеціальність – бандура.
З 1981 року працював артистом-бандуристом у Львівській філармонії.
У 1983-1985 рр. – соліст вокально-інструментального ансамблю «Ватра» Львівської обласної філармонії.
Дипломант XII-го Всесвітнього фестивалю молоді та студентів у Москві (1985 р.).
З 1985 року до 1986 року – керівник та соліст фольклорного ансамблю «Дримба» Львівської філармонії.
У 1987 року – концертні турне до Республіки Польща та Чехії.
З 1988 року – засновник та керівник Фольклорного театру календарно-обрядової творчості при Палаці культури ім. Г.Хоткевича у м. Львові, дебютував з різдвяною програмою «Вертеп».
З 1989 до 1992 року – старший викладач Львівської державної консерваторії ім. М. Лисенка.
У липні 1989 року – дебют нової фольклорної програми «На Івана – на Купала» в Музеї народної архітектури і побуту «Шевченківський гай» (м. Львів).
Записав цикл програм на телебаченні – «Грай, моя бандуро».
У жовтні 1988 року – дебют нової театралізовано-концертної програми патріотичних пісень «Гей, ви, Стрільці Січовії» на стадіоні «Україна» (м. Львів).
Вересень 1990 року – концертне турне у Грецію, жовтень 1991 року – концертне турне у Францію.
У жовтні 1991 року – дебют нової концертно-театралізованої програми Фольклорного театру з пісень українських повстанців.
У 1992 році присвоєно звання «Заслужений артист України».
У 1992–1993 рр. – концертне турне в США, у 1993–1994 роках — концертне турне Канадою.
У жовтні 2001 року – виступ на Світовому чемпіонаті виконавських мистецтв (м. Лос-Анджелес, США), де завоював золоту та срібні медалі за спів та виконання творів на бандурі.
З 2002 р. до 2011 р. – Національний директор Світового чемпіонату виконавських мистецтв від України, кожного року формував мистецьку делегацію від України у м. Лос-Анджелес (Голівуд) і представляв найкращі таланти в різних жанрах мистецтва (спів, танці, моделі, циркове мистецтво, інструменталісти). На цьому конкурсі Україна є однією з п’ятдесяти країн світу. Щороку учасники від України стають переможцями в різних номінаціях.
Впродовж багатьох років працює у напрямку оновлення відомих мелодій, пісень, прагне надавати їм сучаснішого звучання, шукає актуальніших прочитань.
У 2007 році створив оркестр сучасної народної музики. В репертуарі оркестру концертні програми «Різдво у Львові», «Дух України», сучасна інструментальна інтерпретація українських колядок та народної музики.
За участю Остапа Стахіва зняті відеофільми: «Бандурист Остап Стахів», «Гей, там на горі Січ іде», «Марширують вже повстанці», «Колядки та різдвяні пісні», «Вертеп», «Кобзарська дума», декілька фільмів з патріотичних пісень, «Веснянки, гаївки». Випустив касети та диски з українськими народними піснями, творами українських композиторів: В.Івасюка (альбом «Остап Стахів. Пам’яті В. Івасюка»), І.Білозіра, О.Албула.
Член журі різноманітних фестивалів та конкурсів: «Чорноморські ігри», «Національні Grand Prize сценічно-виконавських мистецтв», «На хвилях Світязя», «Надія», «Україна XXI століття», «Золоті трембіти», Міжнародний проєкт «Разом з ЗІРКАМИ» та ін.
Спільно з вокально-хореографічним ансамблем «Викрутасики» створив телевізійну новорічну програму «Різдвяна феєрія».
Є активним учасником громадсько-політичного життя України.
Впродовж 2010-2015 років депутат Львівської обласної ради VI скликання, був членом постійної депутатської комісії Львівської обласної ради з питань культури, історико-культурної спадщини, духовного відродження та засобів масової інформації.
Багато виступає з доброчинними концертами, особливо для жителів сільської місцевості України, які є найбільш обділені державою соціально і культурно. Є почесним головою організації новоприбулих емігрантів четвертої хвилі м. Клівленд (США), що входить до Всеамериканської громадської організації «Нова Українська Хвиля».
Від часу збройного вторгнення росії в Україну у 2014 році і дотепер є активним учасником та організатором заходів і концертів в Україні, США та Канаді зі збору коштів для потреб ЗСУ.