У САДУ МРІЙ І СПОДІВАНЬ

by

“Ніколи досхочу вишневим цвітом

Намилуватися не міг…”

написав японський поет понад вісім століть назад. На виставці Наталки Валенюк можна милуватися буйноцвіттям найрізноманітніших дерев і квітів і так само, як і поет у давнину, не мати того досить. Виставка “Сад прихованих мрій” хоч і є ретроспективною, проте не приурочена до жодної “круглої” дати. Художниця відчула потребу поділитися з тим кращим, що створила за більш як двадцять років життя у мистецтві. А розпочалося воно з перших кроків у майстерні батька – відомого скульптора Любомира Лесюка. Тому для Наталки Валенюк мистецтво є не лише професією, а життям у всій його різноманітності.

Мисткиня народилася у Львові. Освіту здобула у декоративно-прикладному училищі імені І.Труша та Львівській Академії Мистецтв. Серед учителів з особливою пошаною згадує Володимира Костирка, Оксану Рибутицьку, Романа Безпалківа, Юрія Лесюка, Ігоря Боднара. Художниця багато років присвятила педагогічній роботі. Викладала малювання та прикладне мистецтво у Львові – у дитячому фольклорному гурті “Леліточки”, у дитячій фольклорній студії “Джерельце”; навчала дітей фітодизайну, а згодом працювала заступником директора у Дитячій Школі Народних Мистецтв. У художньому відділі школи викладала рисунок, живопис, композицію, ткацтво, розпис на тканині, розпис на шклі, лінорит, іконопис, писанкарство, витинанки, а у відділі фітодизайну – рисунок, живопис, композицію, фітодизайн. У Торонто Наталка Валенюк викладала малювання у приватній мистецькій школі “Ренесанс”, а тепер невтомно працює з дітьми у студії при Інституті Св.Володимира.

На це розмаїття інтересів художниці звернули увагу дослідники. Так, кандидат мистецтвознавства, професор Львівської Академії Мистецтв Ростислав Шмагало назвав Наталку Валенюк “мисткинею-універсалом”, котра мислить “символами землі і космосу на глибоко традиційній основі”.

Серед улюблених технік Наталки Валенюк – пастель, батік, гобелен. Серед улюблених мотивів – краєвиди, квіти і все, що цвіте. За пейзажами художниці можна простежити її численні подорожі: озеро Світязь, Карпати, Крим, Болгарія, Гакстон, Ляфонте… Щоправда, Наталці не конче їхати далеко за пейзажними сюжетами. Її спостережливість і чутливість до прекрасного дозволяє побачити варті уваги мотиви прямо з вікна майстерні, наприклад, сусідню хату під снігом. Ця робота варта уваги насамперед тому, що навіч показує, яким майстерним є колорит художниці. Скупа, майже графічна палітра не збіднює візуального враження, а вивільняє уяву глядача і запрошує до співтворення, співпереживання. Це підводить до лейтмотиву виставки – подати речі, що нас оточують у новому світлі: осмисленими і відчутими мисткинею. трансформовані її духовним світом.

Квіти посідають особливе місце у творчому доробку Наталки Валенюк – як художниці, так і дизайнера. Вона могла б повторити вслід за Катериною Білокур: “А квіти я буду малювати і малювати, бо я так люблю над ними працювати, що й слів не знайду, щоб висказати ті почуття до їх любові – моєї великої люблві!”. Прикметно, що палітра Наталки Валенюк – неоднозначна: мисткиня вільно почувається як з монохромним пастельним колоритом, так і з яскравими насиченими барвами. Від ніжного блідо-рожевого яблуневого цвіту до гарячих яскраво-червоних гладіолусів. від розмаїтих життєрадісних кольорів осінніх Карпат до монохромного темно-коричневого очерету під вітром – Наталка Валенюк не обмежує ані своєї фантазії, ані палітри. Писанкові символи, стародавні знаки, що прийшли з глибини віків, осмислюються художницею особисто, вводяться у контекст сучасного мистецтва. Переносячи їх на полотно, вводячи у батіки та гобелени, Наталка не просто здійснює трансформацію між різними техніками і жанрами. Вона модернізує традицію, робить її невід’ємною частиною сучасності.

Будучи універсальною, Наталка Валенюк творить красу, за що не візьметься . Щоб помилуватися її мистецтвом, не завжди треба йти до галереї. Її чудові квіткові композиції та вигадливого дизайну торти можуть прикрасити найбільше свято і задовольнити найвишуканіший смак. Отримавши освіту у канадському Інтитуті рослинного дизайну, художниця прикрашає свята і приносить людям справжню радість. Отож, завітайти на виставку Наталки Валенюк до галереї КУМФ 5 лютого і ця зустріч зі справжньою красою зігріє ваші серця.

Галина Костюк